Més sobre Tossols

Les Cols porta la seva cuina sota les estrelles
Sopars a l’aire lliure i un menú de 50 euros, noves propostes del restaurant d’Olot

Josep Sucarrats Dimarts, 25 de juny de 2013
Restaurant Les Cols
Les Cols s’obre a noves propostes durant l’estiu.

El restaurant Les Cols, d’Olot, que suma dues estrelles a la Guia Michelin, enceta l’estiu amb propostes més lúdiques i informals però molt lligades a la seva filosofia de vinculació amb el seu territori immediat, la Garrotxa.

Amb el títol de ‘Sopars d’estrelles mirant les estrelles’, el 28 de juny comencen aquests àpats que s’aniran repetint cada divendres fins que acabi l’agost. La iniciativa consisteix en un sopar a l’aire lliure en el paratge de Tussols-Basil, un prat arran del rierol on antigament es banyaven els olotins. Allà, l’estudi RCR —el mateix que va reformar la masia que allotja Les Cols i que ha merescut l’interès de nombroses publicacions internacionals d’arquitectura— va construir uns Pavellons de Bany que donen a l’entorn una singularitat especial. En aquest marc tan únic, l’equip de Les Cols —amb Fina Puigdevall i Pere Planagumà al capdavant dels fogons— serveix un menú fred que, el dia de la presentació, va consistir en embotits del xarcuter olotí Jordi Vilarrasa, pa dels Hostalets d’en Bas, un plat de carbassó en cinc textures, un tomàquet negre del seu hort amb fruita de la passió i alfàbrega, costelló de porc amb préssec, meló marinat amb cava i síndria marinada amb vodka i postres de xocolata amb garrofa.

El sopar comença a les 20 h perquè, a mesura que es vagi enfosquint el cel, es puguin contemplar més estrelles. Així, en acabat, els assistents podran observar els estels a través dels telescopis i el guiatge dels membres de l’Associació Astronòmica de la Garrotxa. Tota l’activitat ―l’àpat amb els maridatges corresponents i l’observació gastronòmica― surt per 50 €. Cal fer la reserva prèviament.

Nou menú de 50 euros al restaurant
A banda dels sopars a l’aire lliure, aquest estiu Les Cols també estrena un menú curt (50 €) que complementa el menú de degustació de sempre (85 €). D’aquesta manera, els responsables del restaurant, Fina Puigdevall i Manel Puigvert, volen apropar el restaurant a nous clients. Si bé el menú és més curt, transmet el mateix estil que el llarg, amb plats inspirats en el receptari garrotxí que posen en valor productes molt arrelats a la comarca —com el farro, el fajol o, fins i tot, els calamars en llauna— i un predomini dels plats vegetals per sobre dels carnis.

Aquest menú més curt inclou aperitius (llonganissa d’Olot, crosta de fajol, entrepà calent de blat de moro, ‘blini’ de fajol i fesols de Santa Pau i espagueti amb brou fumat, tot maridat amb cava L’O de L’Origan), l’amanida verda amb un ou fresc del dia, l’arròs de pagès amb cama-secs, el platillo (pollastre de pagès, cansalada, pilotilla i cebeta), les postres de mató i menta i cireres (amb anís, vainilla i galeta), a més del pa dels Hostalets d’en Bas.

* Reserves als Sopars d’estrelles: Oficina de Turisme d’Olot. Tel. 972 26 01 41. E-mail: turisme@olot.cat