Jordi Roca, premiat

Temporada alta per a El Celler de Can Roca. El 6 de maig filmaran un sopar fusionat amb òpera per a 12 comensals a l’Arts Santa Mònica, i, a final d’abril, la revista Restaurant els pot encimbellar com els millors del món: “No és tan fàcil, pensa que va cinc anys érem al lloc vint-i-cinc, després vam passar al cinquè, a l’onzè, al quart i, l’any passat, al segon”, deia ahir Jordi Roca al restaurant Bravo de l’Hotel W, que regenta Carles Abellán. El germà petit de la tríada gironina rebia el premi del club gurmet Millesime en l’àmbit català i ho feia compartint fogons amb l’amfitrió, Abellán, i amb Fina Puigdevall, de Les Cols.

Millesime organitza àpats d’alt nivell gastronòmic per a empreses amb tant d’èxit que, a banda de l’Estat, ja munten esdeveniments a Mèxic (on l’any passat va cuinar Joan Roca) i al Brasil. L’acte principal es fa a Madrid durant tres dies, amb ponències, tallers i tres menjadors a càrrec de tres xefs molt reconeguts que en total cuinen per a uns 600 comensals.

A banda d’això, aquest any han decidit entregar un premi als millors xefs de l’Estat (en total, 6) i Jordi Roca, que va participar en un acte del club a la República Dominicana, ha estat un dels escollits. Amb els seus atrevits texans i unes Converse, el va agrair i va anunciar que cuinaria dues postres que simbolitzen “l’inici” de la seva trajectòria avantguardista i “el final” Ep! Aquí tothom va protestar: “Final? Què dius, si et queda molta mili!” Roca va riure i va canviar ràpidament el final per “l’últim”, que no és el mateix. S’entén que la sensibilitat estigui a flor de pell amb la setmana que estem tenint: el gran José Luis Sampedro, Sarita Montiel, Bigas Luna… Tots, figures de poderosa humanitat que ahir haurien gaudit molt amb les postres que s’inspiren en el perfum Eternity de Calvin Klein i amb les postres làctiques d’en Jordi.

Un altre Jordi, també xef, jove i català, Jordi Cruz, començarà avui a fer de jurat estel·lar en el concurs Masterchef de TVE-1, una franquícia d’èxit arreu del món. “Nosaltres vam cuinar un dia en la versió del Regne Unit ara fa un any i el programa va ser molt vist”, comentava ahir el Roca més dolç. Per a l’edició estatal ja li han demanat que faci un plat.

Fina Puigdevall, que ara prepara plats molt vegetals, va sorprendre tothom amb un ou fresc del dia (en va portar 90!) de les seves pròpies gallines. “Va acompanyat de tonyina de llauna perquè nosaltres no estem al costat del mar”, explicava.

Abellán va fer bacallà amb bledes i cigrons, i pèsols de Llavaneres amb calamars. El xef no para. El seu nou projecte? Una taverna al costat del seu Suculent (al Raval de Barcelona) de la qual encara no vol donar massa detalls. L’enxampem parlant-ne amb un dels patrocinadors del premi, Diego Antoñanzas, de cerveses Cruzcampo, que assegurava que “avui en dia ja es pot acompanyar un menú de degustació de primer ordre només amb cerveses”. Estan de moda, van a més “i les firmes ens donen suport en projectes a llarg termini”, explicava Abellán, que col·labora molt amb Damm.